Selecteer een pagina

door Stijn Blanckaert, woordvoerder Freesponsible

De mobiliteitsvergoeding, ook wel Cash for Car genoemd, die in 2018 ingevoerd is vandaag door het Grondwettelijk Hof vernietigd. De regeling maakte het mogelijk dat een werknemer zijn bedrijfswagen opgaf en in ruil een maandelijkse cash vergoeding ontving.

Weinigen zullen het systeem missen, want volgens HR-dienstverlener Acerta maakte vorig jaar maar 0,175 procent van al wie in aanmerking kwam gebruik van de regeling.

Het waren vijf verschillende milieuorganisaties en vakbonden die het Hof vroegen om de wet van 30 maart 2018 te vernieigen.

Volgens het Grondwettelijk Hof zijn “Zowel het algemene opzet van de ontworpen regeling als bepaalde aspecten van de concrete uitwerking ervan problematisch in het licht van de grondwettelijke beginselen van gelijkheid en niet-discriminatie”

Zo zou de wet onvoldoende bijdragen tot het verminderen van de filedruk of bijdragen aan het verminderen van de milieuimpact van het autoverkeer omdat werknemers die voor de vergoeding kozen niet verplicht reden om de vergoeding te gebruiken voor een ecologisch (meer) verantwoord vervoermiddel, en speelde het feit dat wie meerdere bedrijfswagens had op die manier één auto kon inleveren in ruil voor geld, en toch met de andere firmawagen zou kunnen blijven rijden.

Verder hield de wet ook een schending van het gelijkheidsbeginsel in, volgens het Hof, aangezien enkel wie een bedrijfswagen heeft van die maatregel gebruik zou kunnen maken.

Een laatste argument was dat bij de louter op de catalogusprijs gebaseerde vergoeding geen rekening werd gehouden met de gereden kilometers en dus met de impact op verkeer en milieu.

De wet werd nietig verklaard, maar blijft tot eind dit jaar van toepassing, zodat zij er gebruik van gemaakt hebben een oplossing kunnen zoeken.

De vernietigde mobiliteitsvergoeding mag niet verward worden met het mobiliteitsbudget, dat gewoon blijft bestaan en de bestuurder die zijn bedrijfswagen inlevert de keuze biedt uit drie pijlers (een ecologischere auto, duurzame mobiliteitsoplossingen en een restbedrag in cash).

Foto: Copyright MediaInMotion