Selecteer een pagina

Door Stijn Blanckaert, woordvoerder Freesponisble

Maximum 100 km/h op R0 (Ring rond Brussel)

Opgelet, want vanaf dinsdag 1 september wordt de maximumsnelheid op het gedeelte van de Brusselse Ring (RO) dat in het Vlaams Gewest ligt verlaagd naar 100 km/h. Het gaat om een maatregel die genomen wordt in het kader van het Vlaamse Energie- en Klimaatplan 2021-2030. 

Het is voor ons overduidelijk dat de verlaging van de maximumsnelheid met 20 km/h geen enkele impact zal hebben op het klimaat, al was het maar omdat op de Ring zelden 120 km/h kan gereden worden, waardoor een dergelijke beperking niets uithaalt.

Op de stukken van de Ring waar de maximumsnelheid reeds lager lag dan 100 km/h, zoals in de bocht van Vorst of op het viaduct van Vilvoorde, blijven de bestaande beperkingen gelden.

Brusselse vijfhoek wordt opnieuw zone 30

Het tijdelijk omvormen van de hele Brusselse vijfhoek tot woonerf en de daaruit voortkomende snelheidsbeperking tot 20 km/h, wordt aangepast. 

Op de verbindingsassen en de hoofdwegen binnen het stadscentrum wordt de limiet opnieuw opgetrokken naar 30 km/h, maar in verschillende wijken blijft het woonerf en dus de beperking tot 20 km/h wel gewoon van kracht.

Vooral op de invalswegen die naar het centrum leiden en gebruikt worden door bussen en trams, alsook de grote lanen wordt de maximumsnelheid opnieuw opgetrokken naar 30 km/h. Heel wat rustigere zones blijven echter woonerf.