Selecteer een pagina

door Stijn Blanckaert, woordvoerder Freesponsible

Vandaag voerden activisten van de radicale groepering Extinction Rebellion acties uitop het Brusselse Autosalon, waar Freesponsible aanwezig is met een stand om de bezoekers te informeren over onze beweging.

Tijdens deze acties werd dan wel in de eerste plaats de autosector geviseerd, toch voelt ook Freesponsible zich aangesproken, omdat wij de automobilist vertegenwoordigen.

Freesponsible vindt het absoluut contraproductief en onverantwoord dat een kleine minderheid een grote meerderheid op een dergelijke agressieve en verstorende manier de mogelijkheid wil ontzeggen om zijn mobiliteitskeuze te maken en zich te informeren.

Het is precies tijdens een evenement als het autosalon dat de Belgische automobilist in één keer alle nodige informatie kan verzamelen over de beschikbare vervoersmodi, motorisaties en technologieën, om zo een gefundeerde keuze te maken. Die keuze moet voor wat Freesponsible betreft altijd vrij zijn. Een keuze, gemaakt door een onafhankelijk denkend individu dat zelf pro’s en contra’s van de ene of andere oplossing afweegt, en dus niet in de ene of andere richting gedwongen wordt door een kleine groep activisten die zich het recht voorbehoudt om de eigen keuze als enige juiste voor te stellen en anderen daar bijna manu militari mee te confronteren.

Wij zijn er oprecht van overtuigd dat de bijna zes miljoen Belgische automobilisten zich niet laten beïnvloeden door dergelijke verstorende acties, maar het recht hebben correct geïnformeerd te worden. Als deze beweging graag haar mening verkondigt aan de automobilist, zou ze dat beter doen met constructieve acties zonder beschadigingen of verstoring van de openbare orde, waarmee ze veel meer begrip had gesorteerd danmet deze acties die tot onbegrip en ergernis leiden bij heel wat bezoekers.