Selecteer een pagina

Sinds 1 november is er een wet van kracht die discussies rond de aan- en verkoop van tweedehandswagens aan banden moet leggen. Sindsdien is het namelijk voor elke professional, die een tweedehandsvoertuig aan een particulier verkoopt, verplicht om in (maar liefst!) 113 punten de staat van het voertuig – en zijn (reserve-)onderdelen – te beschrijven.

Elk van de 113 punten moet beoordeeld worden op drie niveaus: ‘in goede staat’, ‘met gebruikssporen’ of ‘te herstellen’. De partijen kunnen voor elk punt dat in de laatste twee categorieën werd ondergebracht – naar keuze van de koper – overeenkomen dat die laatste geen aanpassingen van het voertuig wenst voor de levering plaatsvindt. Indien hij dit wél verkiest, moeten de herstellingen in een bijlage van het verkoopcontract vermeld worden.

Wanneer de levering niet plaatsvindt op de in het verkoopcontract overeengekomen datum, kan de koper het contract onmiddellijk verbreken als die datum voor hem van wezenlijk belang is en werd opgenomen in het contract. Als dit niet het geval is, kan hij een nieuwe leverdatum voorstellen en het contract alsnog beëindigen indien het voertuig niet op het nieuw afgesproken moment geleverd werd.