Selecteer een pagina

Het Lage Emissiezonespook waart nu ook in Wallonië rond

door | nov 22, 2019 | Opinie

Door Stijn Blanckaert, woordvoerder Freesponsible

Nadat Antwerpen, Brussel, Gent (vanaf 2020) en ook Mechelen en Willebroek (gepland voor 2021) al Lage Emissiezones ingevoerd hebben of plannen, is nu ook in Wallonië beslist dat -vooraleer heel het Waalse gewest in 2030 een Lage Emissiezone wordt- alvast in de steden Namen en Eupen Lage Emissiezones in te voeren.

Namen en Eupen zullen dus als teststeden fungeren, en vanaf eind volgend jaar zal de toegang tot die steden geleidelijk aan verboden worden voor de meest vervuilende auto’s. Voor de controle zal gebruik gemaakt worden van camera’s met nummerplaatherkenning die reeds geplaatst zijn in Namen. De steden hebben nog niet bepaald wanneer precies en in welke straten de beperkingen zullen gelden, en hebben voor zover we weten ook nog niet besloten welke voertuigen vanaf wanneer verboden zullen worden.

Bij deze pleit Freesponsible er opnieuw voor dat alle overheden die betrokken zijn, zowel federaal, regionaal als lokaal zouden overleggen om te zorgen voor een uniforme regeling, waarbij auto’s die in de ene stad al dan niet toegelaten zijn, dat ook in de andere stad zouden zijn, om te vermijden dat bestuurders -en dan vooral toevallige bezoekers- door andere regelingen in de diverse steden verrast zouden worden en zonder het te beseffen een boete zouden krijgen bij het binnenrijden van een stad waar andere regels gelden.

Freesponsible is ook van mening dat de verschillende overheden uitzonderingsregelingen moeten uitwerken voor de bewoners van de steden in kwestie, terwijl ook voor oldtimers en andere speciale voertuigen een uitzonderingsregeling zou moeten gelden. Daarnaast pleiten we ook voor corrigerende maatregelen die bestuurders die door deze beslissingen hun auto niet langer kunnen gebruiken in hun eigen stad door middel van subsidies geholpen zouden worden bij het zoeken naar een alternatief, zoals het stadsbestuur van Amsterdam doet voor wie daar door de Lage Emissiezone zijn auto van de hand moet doen.

Tags: Eupen // LEZ // Namen // Wallonië