Selecteer een pagina

“Meer parkings zullen de mobiliteit in onze grootsteden vooruit helpen”

door | okt 2, 2020 | Algemeen

Dat is althans de mening van Julien Vandeleene, CEO en oprichter van BePark. Hij wil van deze parkings mobiele hotspots maken, vertelt hij in een opiniestuk op FLEET.be.

“De private en onderbenutte parkings, zoals de parkings van bepaalde bedrijven, worden geopend en ter beschikking gesteld van de gebruikers die ze nodig hebben. Dit delen maakt niet alleen ruimte vrij op straat, maar geeft de gebruikers ook een gevoel van veiligheid. Het is vooral een kans om een nieuwe manier van verplaatsing te creëren”, is het uitgangspunt van Vandeleene.

In deze parkeergarages staan dan fietsen, motorfietsen, scooters en steps. Maar ook deelauto’s kunnen er parkeren en er is laadinfrastructuur voor elektrische wagens aanwezig.

30% minder verkeer

“Stel je voor: je gaat met de auto naar een parkeergarage, dan besluit je met een elektrische scooter naar een andere, meer centrale parkeergarage te gaan, zodat je de trein, tram of metro kunt pakken om je eindbestemming te bereiken”, schrijft Vandeleene.

Bovendien biedt zo’n systeem nog meer voordelen, lezen we verderop in de opinie. “Het verkeer dat zoekt naar parkeerplaatsen zal drastisch verminderen, een niet onbelangrijk gegeven als je weet dat dat 30% van het stadsverkeer vertegenwoordigt. De stad zal ook mooier zijn omdat de auto’s, die meestal op straat geparkeerd staan, gemigreerd zijn naar een veilige private parkeerplaats. Tot slot zal ook het milieu er wel bij varen, omdat deze parkeergarages nieuwe mobiliteitsmogelijkheden bieden door bijvoorbeeld ruimte te bieden voor bakfietsen voor bewoners en goederentransport.”

Tags: