Selecteer een pagina

VAB- enquête: angst voor openbaar vervoer doet filewinst van telewerken teniet

door | okt 1, 2020 | Mobiliteit

VAB hield begin september een online enquête bij meer dan 6.000 Vlamingen. Mobiliteitsclub VAB peilde naar de verwachtingen in oktober, traditioneel de drukste verkeersmaand op de Belgische wegen. Volgens vele Vlamingen zal telewerken een (beperkt) positief effect hebben op de files, maar men denkt vooral dat het verminderde gebruik van het openbaar vervoer een groter negatief effect zal hebben.

Meer files op secundaire wegen

79% van de beroepsactieve bevolking verwacht dat de drukte de komende maand het hardst gaat toenemen op de secundaire wegen (gewestwegen). De filedrukte op de secundaire wegen wordt net niet gemonitord door het Verkeerscentrum en zitten daardoor ook niet in het filerapport.

77% verwacht ook dat het opnieuw drukker wordt op de autosnelwegen en 74% verwacht dit op de lokale wegen. Maar ook op de fietspaden verwacht 66% een sterke toename van het verkeer. Opvallend: slechts 27% verwacht dat het drukker gaat worden op de bus en de tram. Dat staat haaks op de verwachting van meer dan 1 op 2 studenten.

De actieve gebruikers van het openbaar vervoer vormen dus ook de groep die de komende maanden meer drukte verwacht. De niet-beroepsactieve bevolking is de groep waarbij de meeste mensen denken dat het in oktober ook op de fietspaden drukker wordt: 7 op 10.

75% zal openbaar vervoer minder gebruiken

Uit de VAB-enquête blijkt ook dat 62% van de Vlamingen die het openbaar vervoer wel eens gebruikten, dat nu minder doen. Eén van de belangrijkste redenen daarvoor is de angst om besmet te geraken: 75% geeft aan dat zij daarom het openbaar vervoer nu minder gebruiken.

Bij de vraag naar het effect van dit verminderde gebruik en de verminderde capaciteit van het openbaar vervoer, zien we dat meer dan 8 op 10 verwachten dat dit een negatief effect zal hebben op de files. Vooral de studenten, die vaak het openbaar vervoer gebruiken, verwachten meer files door het verminderde gebruik van het openbaar vervoer: 94% ziet de files toenemen.

Telewerken: positief maar zal niet voldoende compenseren

Verder vroeg VAB ook of het telewerken een positief effect zal hebben op de files. Uit de antwoorden blijkt dat 9 op 10 Vlamingen dat inderdaad verwachten, maar de grootste groep denkt dat het effect eerder beperkt zal zijn.

Tags: