Selecteer een pagina

Door Stijn Blanckaert, woordvoerder Freesponsible

In januari werd het al aangekondigd, en schreven we er al over, vanaf september is het zover. De snelheid op het Vlaamse gedeelte van de Brusselse ring wordt vanaf dan van 120 km/h verlaagd naar 100 km/h. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters vandaag op haar website.

De Vlaamse regering heeft op 9 december 2019 het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 definitief goedgekeurd. Een van de maatregelen erin is de snelheidsverlaging op de Brusselse ring van 120 km/h naar 100km/h. 

De snelheidsverlaging komt er op alle wegvakken van de Brusselse ring (R0) die door het Vlaamse Gewest beheerd worden, alsook op de parallelwegen van de R0 ter hoogte van de op- en afrittencomplexen. Waar er op dit moment uit veiligheidsoverwegingen reeds een snelheidsbeperking van 90km/h geldt, blijft die uiteraard behouden. Dit is bijvoorbeeld het geval ter hoogte van het Viaduct van Vilvoorde, waar de 90 km/h blijft gelden.

Momenteel worden de nodige voorbereidingen getroffen door de aannemer zoals het plaatsen van de palen en het aanleveren van de verkeersborden. De minister meent dat “een snelheidsverlaging tot 100 km/h op de Ring rond Brussel (R0) zal een positieve impact zal hebben op de CO2-uitstoot en  op de lokale luchtkwaliteit”.

Of dat effectief zo is, is twijfelachtig, en het zou al fantastisch zijn als we op de Brusselse ring effectief 100 km/h konden rijden. Meestal is dat een pak minder, door de vele files.